Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Het (nog) niet kunnen krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is voor ex-gedetineerden een beletsel bij het verkrijgen van (betaalde) arbeid.
Naast een aantal beroepen waarvoor een VOG verplicht is, vragen bedrijven en instellingen steeds vaker een VOG om risico’s en aansprakelijkheden te beheersen en omdat hun klanten risicobeperking verlangen.
Jaarlijks vragen zo’n 1,2 miljoen mensen een VOG aan. Justis is de enige organisatie die een VOG kan afgeven.
Uit onderzoek blijkt dat een deel van hen (jongeren en mensen met een strafblad bijvoorbeeld) de aanvraag als spannend ervaart.
Wat is een VOG precies? Waar wordt naar gekeken tijdens de beoordeling? En wie of wat bepaalt of je wel of geen VOG krijgt? Mensen schatten hun kansen op een VOG vaak laag in. Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd (< dan 1%). Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.
Strafblad? Ook dan kans op een VOG!
Wie de nieuwe VOG-check opent, beantwoordt eerst een aantal vragen: Hoe oud ben je? In welke branche wil je werken? Heb je een strafblad? Vervolgens krijgt de bezoeker zijn/haar kansen op een VOG te zien. Voor mensen met een strafblad worden de kansen uitgesplitst per branche (horeca, kinderopvang, beveiliging enzovoorts). Daarmee toont de VOG-check aan dat een lage kans op een VOG in één branche niet automatisch een lage kans in álle branches betekent. Zij krijgen ook te zien op welk moment in de toekomst de kansen op een VOG in bepaalde branches toenemen. Tijdens het gebruik van de check blijven bezoekers volledig anoniem; hun privacy is gewaarborgd.
De VOG-check maakt op een laagdrempelige manier duidelijk dat niet ieder strafbaar feit het krijgen van een VOG in de weg hoeft te staan. De VOG draagt bij aan een veiligere samenleving, maar stimuleert tegelijkertijd resocialisatie: ook mensen met een strafblad maken kans op een VOG en daarmee op een beter leven, met nieuwe perspectieven.
Meer online vernieuwing
De VOG-check maakt deel uit van een breder pakket aan middelen die Justis inzet voor betere voorlichting en meer transparantie rondom de Verklaring Omtrent het Gedrag. Tegelijk met de check lanceert Justis ook een nieuwe versie van de website over de VOG, die met input van verschillende klantgroepen is ontwikkeld. Bekijk het resultaat op de website van Justis.
Partners
Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)